Om min konst


Mina målningar är små berättelser eller en saga där fantasin inte har någon gräns.I min värld kan allt hända.

Jag är intresserad av andlighet och tror att det finns en svär av krafter som påverkar oss fast vi inte ser det. Jag har en stark tro på Gud och det är det som ger glädje och hopp i min konst.

Mina bilder handlar ofta om relationer i olika former. I relationerna kommer hunden, hästen och fågeln in. Som sjuksköterska har jag  mött många familjer i kris. När jag arbetade med cancersjuka barn under en tid så ändrades hela mitt bildspråk . I detta bildspråk är jag fortfarande.

Här är ett utdrag ur en recension Sydsvenskan som jag tycker stämmer på mitt skapande:

Ömsinta lån från fablernas värld

Publicerad 10 september 2009 10.23 | Uppdaterad 10 september 2009 10.23

Stillsamma betraktelser som är anspråkslösa i sin omedelbarhet. Carolina Söderholm har tittat på Fia Kvissbergs bilder.

Fia Kvissbergs bilder lyser av en ömsint naivism. Med starka färger och mild stämma berättar hon om möten och längtan, ensamhet och samvaro. Tonfallet lånar hon från mytens och fabelns värld, tidlöst mänskligt och tröstande. Jag tycker om dessa stillsamma betraktelser, anspråkslösa i sin omedelbarhet.

Deras okonstlade, figurativa uttryck befinner sig långt från både uttryck och material hos den yngre konstnärsgeneration som vanligen befolkar Galleri S:t Gertrud. Här finns det strävsamma paret, skyddsängeln och kvinnan med fågeln i en personligt hållen bildvärld med drag av Chagalls fantasi.

Artikel i DN: skriver Birgitta Rubin om en av mina målningar från utställningen HUB i Konstnärshuset sommaren 2017.

Aug 17, 2017 – Och Fia Kvissberg vänder på perspektivet i målningen ”Svart amma”, där två ömkliga vita gubbar suger på en imposant, mörkhyad modergudinna.


Madonna, 80x100cm, Oil on canvas.

Fler länkar, intervju Kulturdelen Södertälje: Mångsidig konstnär ställer ut | Kulturdelen