Jag går linjen Artist book på Grafikskolan i Stockholm som ligger i Sätra. Jag kan verkligen rekommendera att gå ett år på Grafikskolan. För att fylla på rent konstnärligt. Det finns årskurs 1 grafik, årskurs 2 grafik och artistbook. Skolan är bra , bra rymliga lokaler, bra lärare och högt i tak……när det gäller den konstnärliga friheten. Skolan kostar 18500kronor/termin . För det får man många kurser i grafik och bokbinderi som djuptryck (torrnål, etsningar av olika slag),högtryck träsnitt, stenlithografi, plåtlithografi, bokbinderi, affishkurs, papperslithografi,Fanzine, boken som rum, boktryckar kurs och omvärdskurs. Har säkert glömt något men det har varit  kurs på kurs .

Vi som går artistbooks har ca 1 dags seminarium/ 2-3 veckor med teori och samtal om vad en artist book är. Om jag ska sammanfatta kort vad artist books är  så kan man säga att du går hem med en utställning i en bok, oftast bygger boken på ett tema. Jag har också en titel och ett tema i min bok. Vi två mentorer och de är båda helt fantastiska. Just nu är vi 8 deltagare . Vi gör helt olika projekt och Tommy och Peter följer med på vår egen resa och ger feedback. Jag tror att alla känner sig sedda och peppade. Det tycker jag är en stor egenskap hos en lärare.   Jag menar att både Tommy och Peter måste tycka både det ena och det andra om våra projekt ! Eller så är de så tränade att de försöker ta in allt som är konst av olika konstnärer. Man känner sig lite som man är på okänd mark och trevar sig fram, men med deras hjälp så kommer man fram. Jag hade en ide och nu har det tagit form till ett objekt. Jag kommer att göra 10 likadana askar istället för böcker med text och bilder samt skulptur. Mycket jobb och jag gillar inte att stå och trycka upp samma bild flera gånger men nu har jag gjort det. 10 av varje. Jag tänker på speciellt en kollega som står och trycker upplagor med fyra färger som hon säljer. Heder åt henne! Man måste ha mycket tålamod och bara stå där och gneta på. Jag tycker bättre om att experimentera fram nya bilder.

Igår var jag på Norrmalms kartongfabrik och beställde askar för min Artist book. Det var också en ny upptäckt, har aldrig varit där. De gör askar till allt. Mycket askar som används till olika typer av gåvor.

Och i veckan har jag också varit hos min fine bror Johannes och gjort skulpturer i hans verkstad. Han har lovat att bränna dem i sin keramikugn. Hoppas att de håller. Om det finns luft i så spricker de!

Nu återstår skrivandet. Hoppas att den poetiska ådran infinner sig!

Böckerna och bilder från artistbook och åk 2 visas på Grafiska sällskapet (vid slussen, Hornsgatan) 4 Maj vernissage.

A little bit of love, etsning, 25x25cm (bildytan)

 

Allan håller kurs i bokbinderi.