Idag åker jag och jobbar i Södertälje grafik verkstad sista dagen för min del i projektet Gränslös grafik. Det är ett samarbete mellan Grafikens hus och Södertälje konstnärskrets.

Detta projekt går ut på att överskrida gränser när det gäller den grafiska tekniken samt att bygga broar mellan utlands födda konstnärer som bor i Sverige  och de svenskfödda . Vi är ca 15 personer uppdelade i grupper.

Det har pågått hela sommaren och har varit mycket givande och framförallt lustfyllt.

Vi har delat med varandra av vår kunskap och vi har tagit emot av varandra. Jag har fått göra flera träsnittsbilder och etsat vilket jag inte brukar göra. Många har provat Fp,torrnål och collografi. Experiment andan har varit stor och vi har haft så kul. Meningen har också varit att vi ska tala svenska så svenskan blir starkare hos de nysvenska.

Idag har jag hjälpt Nidal att trycka en spännande collografi. Hon gjorde det inte lätt för sig utan har skurit ut många figurer i sin plåt och bilden är rund.Vi höll säkert på med att färga in  och göra iordning plåten i mer än en timme. Och resultatet blev fantastiskt.

Det jag tycker är mest fantastiskt med att arbeta i grupp är att se allas olika bildspråk. Det är som vårt DNA det finns inte två som gör samma typ av bilder om man lyssnar på sitt inre. Sen kan det vara mer likt någon annan för vi härmar varandra eller har förebilder som vi kan relatera till. Det finns så mycket olika när det gäller konst och den som ska vill ha en bild söker också efter det som personen gillar.

Många gånger kan man också att vi kommer från olika kulturer med olika traditioner när det gäller konst.

Det är spännande att det nu finns flera projekt som är måna om att ta in personer som kommer från andra länder. Det har varit svårt många gånger för invandrare att ta sig fram på den svenska konstarenan. Vi i Sverige är många gånger väldigt smala i vårt sätt att se konst.

Jag har ett exempel av ledaren för Tellus art. Han kom för länge sedan till Sverige från Indien med en konstutbildning och ville fortsätta att arbeta som konstnär här. När han gick till olika gallerier för att visa sin konst så blev han nekad att få ställa ut. Till slut gav han upp och började jobba med annat. Eftersom han är en fantastisk entreprenör har det gått bra för honom. Han började också med ett samarbete med att ta svenska konstnärer till Indien och detta har växt så nu tar han in  konstnärer från andra delar i världen.   Jag åkte med Tellus art 2015 och det var verkligen spännande när vi var konstnärer från 7 olika länder och totalt 23 .

Den 25 Augusti är det vernissage för  Gränslös grafik i Södertälje konsthall.

Träsnitt av mig.