En sommarpratare sa att i vår kultur ligger att vi ej bryr oss om våra familjer. Är det så? Har vi dålig kontakt med varandra? Är vi i Sverige kallare mot varandra än i andra länder? ja det kanske stämmer till viss del pga av att vi lever i ett samhälle där alla är individualister.Ingen ska kunna lägga sig i mitt liv och i mina val och det får kosta vad det vill! Samt min tid! Jag hinner ej med min familj när mina egna intressen är så viktiga!

Jag lever i en stor familj , min man som är från Sydamerika har detta med familjen ännu starkare än jag. För honom är familjen det absolut viktigaste. Och ja det är det viktigaste för mig också men vi tar det på olika sätt. Så om man bara tittar på oss två så förstår jag att det är olika syn i olika länder. I Sverige är vi inte så mycket för att umgås i stora familjesläkter som i andra länder. Och jag har känslan av att man träffas oftare i familjen än i Sverige.Fast i vår familj har vi träffats ofta och även hela släkten som har varit mycket berikande, kanske vi är en ovanlig Svensk familj?

Har man en stor familj så är det svårt att hålla ihop., det är många viljor som ska jämkas och det behövs ett stort hus eller lägenhet för att få plats.

Jag tror på familjen den är så viktig. För att banden i familjen är mycket starkare än till ens vänner. Okey jag vet att det finns många vänförhållanden som kan vara lika starka som familjeband men generellt är familjebanden starkare.Och har man en stor familj eller släkt där kontakten är bra så kan man också hjälpa varandra i stort och smått. En stor fördel.

Hur kan det då finnas så många ensamma i Sverige om familjesammanhållningen är så stark?

En relation även i familjen är inte given eller lätt och det kan vara svårt att tala om det som smärtar och blöder. Det är många gånger lättare att låtsas att det inte finns något som skaver och blunda och gå på som vanligt. Helt plötsligt kommer det upp en tagg och konflikten är given. Om man inte tar tag i den så kan det bli djupa sår och infektion , ärr som blir till bitterhet och detta leder till brustna relationer med ensamhet som följd.

Jag önskar ingen en icke vald ensamhet och det smärtar mig att se den. När jag arbetade för många år sedan som sjuksköterska i hemtjänsten i Skärholmen så var det många besök som bestod av att bara gå hem och se att ensamma äldre hade det bra.Många av dem hade familjer där alla relationer var brutna och de hade ingen!

Jag hörde på Amalia Adamo sommarpratare den 9 Juli ,rekommenderas. Hon är ordförande i en förening som jobbar för att ingen ska behöva vara ensam. Så bra och fantastiskt.

Jag vill uppmana oss alla att kriga för våra relationer i familjen och att vara rädda om varandra.