En snöig dag som denna är kvinnornas internationella dag. Idag på nyhetsmorgon så har man talat om pensionen . Hur orättvist det är. Kvinnor som har jobbat i 40 år inom arbetslivet , går ut som fattig pensionärer. Detta pga att de har varit hemma största delen med sina barn när de var små, de har tagit vab dagar, de har gått ned till deltid för att vara med sina gamla föräldrar. Arbetstiden har gått upp och ned , ibland heltid och under många år deltid. Men den sammanlagda delen som de har arbetat har varit långt över heltid. Och mannen som oftast får en bra pension har kommit undan…..det blir bäst så att kvinnan är hemma med barnen…. Och alla de kvinnor som inte alls tänkte på att de kanske en dag inte lever med sina barns pappa. De står där när de skiljer sig och känner att det blev väldigt orättvist. Jag tänker på en kvinna som hade jobbat hela sitt liv heltid som barnskötare. Hon fick inte hög lön och när hon blev pensionär så klarade hon sig ej utan var tvungen att arbeta extra. Så orättvist.

Jag tänker på alla kvinnor där mannen utövar makt över dem och de är mannens ägodel. Det männen finns även i Sverige. Där kvinnan förväntas göra det som mannen säger och tycker annans får hon stryk och kanske misshandlas svårt.

Jag tänker på alla kvinnor som könsstympats pga kulturtraditioner.

Jag tänker på alla kvinnor som är tvingade att bära slöja för att mannen bestämmer det. Där små flickor också är tvungna att bära detta klädesplagg som hindrar dem från att kunna röra sig fritt.

Jag tänker på alla kvinnor som inte kan gå vart de vill på kvällen utan att vara rädda för att bli våldtagna. Eller de unga kvinnor som blir våldtagna av någon släkting eller nära bekant.

Jag tänker på de kvinnor som får sitt vackra ansikte sönderfrätt av saltsyra som någon man som känner sig förorättad häller på dem.

Jag tänker på alla intelligenta kvinnor som förvägras att studera bara för att de är kvinnor.

Jag tänker på alla kvinnor som sliter för att försörja sina barn där fadern inte tar ansvar.

Jag tänker på alla kvinnor som har gett sitt liv åt vården och får sedan värk i rygg och axlar.

Och det finns mer….

Låt oss står upp och kämpa för kvinnans rättighet.

Sittande kvinna , 26x26cm, Olja på duk,