Hur mår vi kvinnor?

Jag tycker om att höra historier om oss människor. kanske är det därför som jag tycker så mycket om sommarpratare. Många bjuder på sig själva och berättar sin historia. Jag tror på att berätta om sig själv både det som är bra och det som är svårt gör oss mindre ensamma. Det som vi tror att vi är ensamma om att ha upplevt finns det någon annan som också har upplevt. Vi fastnar så lätt i oss själva och går i våra cirklar runt oss själva, när vi hör eller vi berättar så går vi ut ifrån oss själva och det är bra.

Kvinnor har många historier om livet. Tex  kvinnors smärtor som ej tas på allvar. Fibromyalgi. Det tog lång tid innan det fick diagnos och erkändes. Kvinnor som led av sjukdomen blev förklarade som att det var psykiskt. Försäkringskassan tyckte ej att de var sjuka och många har fått sin sjukpenning indragen.  Endometrios  har ej heller tagits på allvar förrän på senare år och de har fått kämpa för att få hjälp. Utbrändhet hade heller inte någon diagnos till en början. Nu har det en diagnos och man vet att det ger hjärnskador som läker sakta. Kvinnor som får problem efter att de har fått barn, de som spricker i hela underlivet kan få stora problem under många år. Många kan ej hålla tätt utan får urinläckage och en del har fistelgångar där även avföring läcker. Många lider i tysthet utan att söka hjälp för att de skäms så mycket. Det är också svårt att tala om detta. Kvinnor som lever i osunda relationer där mannen deras dominerar och ej låter dem blomma ut. kvinnor som har ställt upp på männens karriär och de har gjort en överenskommelse där kvinnan skulle ta hand om barn och hushåll så han kunde göra karriär. Och detta har de bestämt tillsammans så att det ska bli bra för dem när de blir äldre. När de börjar närma sig pension så skiljer de sig pga att mannen ej vill längre. Han klarar sig ekonomiskt bra medan hon nästan går under med sin dåliga pension efter att inte ha yrkesarbetat. Kvinnor som blir lämnade av sina män och ska ro ihop livet som ensam mamma med yrkesarbete och barn som behöver sitt. kvinnor som skäms över sin dåliga ekonomi och inte får det att gå ihop när månaden går mot sitt slut och tvingas att ta lån och får på det sättet skulder som de har svårt att betala tillbaka. kvinnors psykiska mående .Och klimakteriet där många kvinnor upplever en enorm förändring i sitt psykiska mående. Ångest, nedstämdhet ,ingen sexlust, svettas och måste duscha flera gånger /dag. Många vill inte äta hormoner pga cancer risk, blodproppsrisk osv. och också att det finns i oss att vi ska vara så duktiga , vi ska klara av detta också. Vi talar alldeles för lite om hur det är. Svårt kanske för oss att se sig själv, att bli äldre, gråhårig , rynkig, gå upp i vikt och inte orka lika mycket som förr. Det är svårt att hänga med i den ideala kvinnan som vi ser hela tiden i sociala medier. Alla lyckliga och lyckade kvinnor.

Det är fint med alla nätverk som finns och jag tror på mer nätverk för att stärka oss kvinnor.

Vad viktigt det är att vi stöttar varandra vi kvinnor . Och uppmuntrar. Talar med varandra och hjälper varandra framåt. Avundsjuka och skitprat hör inte hemma här.

SONY DSC