Idag lyssnade jag på Mikael Karlsson musikkompositör som var sommarpratare i måndags. Jag var alldeles lycklig och varm i hjärtat efteråt. Så intressant  och många bra saker  vi fick höra.

Han talade om att leka fram bra musik. Det är så många av hans verka har kommit fram. Som när vi fick följa honom och en kollega när han hade skrivit ca 30% av ett stort verk som skulle sättas upp med många musiker , sångare och dansare. Hur de under många veckor bara lekte och improviserade, provade nya idéer osv.Sakta under osäker grund växte musikstycket fram och det blev ett helt nytt sätt att framföra musik.  De vågade att släppa på ramarna och låta det nya ta plats. Som han sa: Det kunde bara kunnat gått på två sätt!

Det är presis så jag känner med konsten. Att leka fram bilden, låta fantasin flöda ut ur alla gränser som finns. Jag vill vara mer fri och obarmhärtig. Låta intuitionen ta över mer. Det är också i leken som glädjen finns och att släppa alla krav som gör att man blir helt fastlåst.

Han talade också om principer, de flesta människor tror att det är bra med principer, men det gör också att man sitter fast och ej vågar gå utanför ramarna. Att varje dag ompröva sina principer , att vara beredd att kunna förändras.

Detta gäller även konsten. Det är mycket lättare att göra det man alltid har gjort än att våga satsa allt och göra upp med det som man alltid har gjort. Oh jag längtar efter att vara ännu mer fri.

Fram för leken i konsten!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA