Nu är det inte många dagar kvar av ett fantastiskt år på Grafikskolan i Stockholm. Jag har haft förmånen att få studera där under detta år som har gått ,linje Artist book. Under hela året har vi haft seminarium i ämnet Artist book. Jag visste inte så mycket trots att jag hade gjort en Artist book tidigare och sett en hel del böcker. Men att det är så stort visste jag inte, kanske inte just i Sverige men i USA och i Europa . Det finns många mässor där man visar olika varianter av Artist book i hela världen. Det kan vara några sidor ihopsatt till en bok där man leker med ord och olika typer av bokstäver som man själv har satt i boktryckspressen,  bild och text, installationer,  object, skulptur, foton, sidor i färg , brev med olika kuvert, vikningar som en popup bok . Det kan också vara en färdig bok där man plockar ur ord på sidor som i sin tur blir en helt ny bok. Man kan leka med poesi osv osv. Allt med ett budskap eller ett tema. Fortfarande luddigt för mig men en hel del förstår jag nu. Under hela detta år har vi haft två fantastiska mentorer som har följt vårt arbete. De har bekräftat och sett det vi har gjort och peppat oss att gå framåt. Slututställningen där vi visade våra böcker, objekt, installationer, askar, tidskrifter visade vi på Grafiska sällskapet i Maj månad.

Samtidigt med vårt projekt har vi fått gått många kurser i de olika grafiska teknikerna. Detta år har varit som en ask att ta för sig av. Så mycket som man har orkat.

Alla lärare samt rektor är bra och fantastiska pedagoger. Åldersblandat från 18-72 år om man tar alla delar på skolan som består av grafik skola 1 , grafik skola 2 och artist books linjen.

Det känns så klart vemodigt att lämna denna värld efter detta år men jag är så tacksam för vad jag har fått varit med om. Kan verkligen rekommendera skolan och jag önskar att så många som möjligt om man vill får gå där.

Kostnaden för skolan är 18500kr/termin men då får man gå många långa kurser med bra pedagoger samt en hel del material och man har tillgång till alla olika tryckpressar samt ett rum där man kan göra etsningar av kopparplåt.Det finns flera datorer och skrivare. Tekniker som finns att lära sig är screentryck, fotopolymer, djuptryck som torrnål, etsningar i alla olika varianter, träsnitt, linonium tryck och boktryck, urban konst i den offentliga miljön, sten litografi, plåtlithografi ,bokbinderi.

Bokbinderi och häftning tycker jag var särskilt kul och lärorikt. Nu kan jag göra en lite bok och håller jag på och övar mer så kan det få bli mer avancerat.

Antagningstiden är slut för nästa år men blir du nyfiken på skolan och känner att du vill gå där så ring skolan och hör dig för! Kanske finns det fortfarande plats och chans att gå?

Slå upp på google Grafik skolan i Stockholm/Sätra.

Ett långt liv tillsammans, etsning, 25x25c,