Läser en bok som heter Allt börjar med en av Micke Folke och Raymond Algren. Den är bra och tar upp mycket av ens sätt att tänka. En sak som de tar upp är att vara tacksam, att försöka fylla sig med tacksamhet. Mer positivt tänkande.

Jag tänker på tacksamhet.

Och vad mycket det finns att vara tacksam över.

Först livet, att få vara född och bara leva. Att få vara frisk och inte ha ont. När man är sjuk eller har ont någonstans så tänker man bara på det och det ända man vill är att få vara frisk. Är man frisk så kommer det lätt in andra tankar av vemod och kanske negativitet. Att få ha en familj som är så viktigt som ger en energi och mod att leva att få ha vänner. Att leva och bo i Sverige, vilken gåva. Vad är det som säger att just jag skulle få bli född här och inte i något annat land där det är krig eller inte finns någon mat för dagen.

Att få kunna ta del av fri undervisning som inte kostar pengar. Jag kan skriva in mig på universitetet tills jag är väldigt gammal.

Att ha fri sjukvård. Hörde av min brorsdotter ett exempel ifrån USA. Hon har en kamrat som är ung och har just fått veta att han har en hjärntumör. Allt är diagnosticerat och han väntar nu på att få opereras. men innan de ska kunna operera honom måste de veta att hans försäkring betalar operationen. Tänk er själva. Vilket drama. Här i vårt land så skulle han bara opereras och han behöver inte betala någonting.

Alla barn har rätt att få gå på dagis. I andra länder kosta det pengar och de föräldrar som inte har råd kan ej ha sina barn på dagis.

Allemansrätten. Du kan praktiskt taget gå vart du vill i naturen utan att det står privat. Jag har tänkt på det i Chile. Det ändrar sig år från år och mer och mer blir privat mark. tom vatten och floder kan vara privata.

Och detta vackra land som vi har med de fyra årstiderna. Alla är som utsläppta kalvar på våren pga av den långa vintern och mörkret som har varit. Om vi inte hade haft vintern och längtat efter ljuset och lite värme så kanske vi inte hade njutit så när våren väl kommer.

Ett stilla sommarregn. Eller när den första snön faller. Jag tycker att det kan vara magiskt.

Och att få ha en tro på Gud det är jag också tacksam över. Ett erbjudande att få träda in i denna mystiska värld som vi inte förstår men uppleva kanske som bara en stillhet inombords.

För mig är också konsten något som jag är tacksam över. Att få leva med all fantasi som finns inom mig.

Barnen , de små barnen som har så mycket glädje inom sig. Som sprider en sol omkring sig , det är jag också tacksam över.

Det finns så mycket mer att vara tacksam över och jag tror att det är viktigt att fyllas med denna tacksamhet. Då blir vi mer ödmjuka till livet och också gladare.