Midsommar.

Mitt i sommaren, årets ljusaste dag. Tiden när det är som allra vackrast. När det finns mycket kvar av sommaren, när ens förväntningar är höga på vad sommaren ska ge.

Jag/vi ska få åka ut till landet nu under midsommarhelgen och det ska bli skönt att få komma ut i den gröna vackra naturen. Närheten till den vilda naturen är nog det enda jag saknar med att ha flyttat ifrån landet. Här där vi bor har vi också nära till naturen men inte den vilda naturen!

Att få bo och leva i Sverige. Midsommar  är en viktig helg i Sverige som vi svenskar håller hårt på. Vi vårt, våra traditioner. Vad är svenskt och inte?

Jag tror att vi har redan gått in i en annan tid när vi kommer att se mycket förändringar. Eftersom vår arma jord är sargad av oss människor inte minst av klimatförändringar och krig så kommer människor att flytta. kanske vår del av jorden blir den del där det går att leva .  Det innebär att att vårt lilla Sverige kan  växa mycket. Och då kommer även våra traditioner att urholkas pga att det som är viktigt för oss inte viktigt för andra.

Vilka utmaningar vi står inför.

Jag har under 1,5 vecka arbetat i grafikverkstaden i Södertälje med ett projekt Gränslös grafik. Det är ett samarbetsprojekt mellan Grafikens hus och Södertälje konstnärs krets. Vi har delat in Kretsen medlemmar i grupper tillsammans med nysvenskar. Och vi har arbetat tillsammans i verkstaden. Oh så roligt det har varit och så positivt.                          Det som alltid fascinerar mig mest är att se andra människors bildspråk och olika traditioner från olika länder. Alla har ett unikt bildspråk.

Traditioner i olika länder….. När jag var i Vadora Indien med Tellus art och gjorde plåtar till grafik som jag skulle trycka där vi var och arbetade i Uttarayan art center. Det gick ej pga att grafikverkstaden var stängd. Då fick jag åka in till konsthögskolan i Vadora och trycka mina plåtar.  Där på skolan så arbetade man väldigt traditionsbundet och gick inte utanför ramarna. Jag kom dit med mina färger som jag hade tagit med mig från Sverige och gjorde som jag brukar. Plötsligt hade jag en ring av åskådare som tittade på hur jag jobbade och var mycket förvånade. De tyckte nog att jag härjade om i verkstaden….. Men de blev väldigt imponerade av resultatet som blev när jag hade gjort klart mina bilder. Alltså vad jag menar är att i olika länder har vi också traditioner hur vi arbetar med konst. och det tycker jag är fascinerande.