Just nu har jag påbörjat min andra dag av hemfärd ifrån Gällivare. Sitter och snart ska jag ligga i en tåg säng i kupé nr 51. Att sova på ett tåg är som att ligga i en vagga. Man vyschas hit och dit.

Snön har fullkomligt vräkt ned under dessa dagar och det har säkert kommit en halvmeter på några dagar . Ingen direkt kyla men jag har haft mycket kläder.

Jag kom upp på torsdag morgon efter en nattsömnen på tåget, gick till konst museet mitt i centrum av Gällivare och vi började att hänga utställningen efter en kopp kaffe. Jag tror att den nye curatorn var glad att jag kom till slut pga att det var osäkert in i det sista om jag skulle kunna åka upp eller ej pga ryggskott som jag fick i söndags.

Vi hjälptes åt att hänga både min och Åke Aronssons utställning ,vi hade var sitt utsällningsrum. Det tog hela dagen och på eftermiddagen gick jag till hotellet.

Åh säger jag till alla artister som får komma till ett hotellrum ensamma ! Man känner sig verkligen utlämnad och ensam. Inte roligt att vara där. På Scandic där jag bodde fanns det Relax , bastu och pool men jag hade ingen baddräkt så det fick räcka med bastu vilket i och för dig var skönt . Sedan la jag mig och tittade på tv för att sen försöka sova vilket gick så där.

Att ha vernissage ger alltid en viss spänning. Och det skulle vara vernissage dagen efter. Jag var jätte nöjd med vår hängning och ljuset i utställningshallen är helt fantastiskt . Mina färger fullkomligt exploderade.

Men jag var uppskruvad och hade svårt att relaxa.

Fredag, vernissage. Kul. Det kom en hel del människor , en del som var intresserade andra som bara gick förbi! Många fina pratstunder.

Ledsen blev jag när kulturchefen svarade på min fråga om inte kommunen skulle köpa in konst ifrån våra utställningar? Det är alltid så att kommunen köper in konst när utställningen arrangeras av kommunen men tydligen inte Gällivare kommun!!!!! De har köpstopp! Hoppas att de ändrar sig annars är det så dåligt! Många kommuner följer även MU avtalet som har gett en rekommendation att ge konstnären utställningsersättning men inte Gällivare kommun!!!!! Och KRO rekommenderar ett arvode för föreläsning på 6000kr men det sa det inget om i Gällivare kommun!

Att vara konstnär är ett fantastiskt yrke men man ör inte konstnär för att få av tacksamhet visa sin konst. Nej jag tror att de flesta konstnärer har något som de vill berätta och säga. Konsten är så viktig att den finns i vårt samhälle men jag tycker också att kommuner ska visa oss uppskattning och glädje i att stötta oss genom att köpa någon bild. Det betyder så mycket.

Jag hoppas att Gällivare kommun ska ändra sin uppfattning och köpa var sin bild av oss på denna utställning!

Vi konstnärer behöver allt stöd som vi kan få för att orka vårt arbete att väcka människors inre!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA